Bandy
Martin Diacon, till vardags i Tellus, i den brittiska landslagströjan till höger. Foto: TT/Privat

Han mötte Villa – med Storbritannien

Under onsdagskvällen skrevs bandyhistoria i Lidköping. Storbritannien spelade sin första landslagsmatch på 105 år när man spelade uppvisningsmatch mot Villa Lidköping.

Motståndet blev förstås övermäktigt och det brittiska landslaget föll stort. Men man lyckades göra ett historiskt mål i 1-9-förlusten. 

Man tvingades även spela med utfyllnadsspelare då truppen var för liten. Men Mattias Blom, Ljusdal, och Martin Deacon, Tellus, var med på isen mot Villa – och kommer att vara bärande spelare i B-VM i januari. 

Den sistnämnde var nöjd med testet. 

– Det är kul att vi fick ihop ett lag och gjorde mål. Vi försöker spela så gott vi kan. Det var en kul kväll, säger Deacon till Radiosporten. 

– Det är inte alla som lyckas göra mål på Villa. Det är något att ta med sig till VM.

Kraven för att ta en tröja i dagens brittiska landslag är att ha dubbla pass – eller att ha släktband till de brittiska öarna. Deacon själv är född i Storbritannien och har brittiskt pass. 

– Det var härligt att lyssna till nationalsången. Och målet var skönt. Alltid kul att få ta sig in i historieböckerna.

1913 blev England Europamästare i bandy. Det var senast ett brittiskt landslag spelade sporten. Men nu är alltså en ny epok inledd – med B-VM som stora målet. 

– Jag har inte jättebra koll på Japan och Kina och dem. Men jag tror nog att vi kan göra bra ifrån oss. Vi har ganska bra spelare från allsvenskan och division 1.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista