Falska nyheter kan avgöra valet i Brasilien

2:15 min

I Brasilien krymper marginalen mellan den ledande högerkandidaten Jair Bolsonaro och vänsterns Fernando Haddad inför valet på söndag.

Bolsonaro får nu 56 procent och Haddad 44 procent i opinionsmätningarna. Bolsonaro har hittills vägrat debattera med sin motståndare och för sin valkampanj på sociala medier, där han anklagas för att sprida osanningar.

 – Jag röstar på Bolsonaro eftersom jag är emot Gay-paketen som Fernando Haddad vill dela ut i skolorna, säger Mayara, som kommit till ett kampanjmöte för Jair Bolsonaro i den fattiga förorten Nova Iguaçu
utanför Rio de Janeiro.

– Fyraåringar ska inte behöva lära sig om sex, säger Mayara, som går i gymnasiet och kommit hit med sin kyrka.

Lögnen om att vänsterns kandidat Fernando Haddad delat ut skolmaterial om homosexualitet är en av många så kallade ”fake news” som spridits under valkampanjen i Brasilien.

Den ledande högerkandidaten, ex-militären Jair Bolsonaro har vägrat delta i debatter och försöker istället nå väljarna med via chattjänster som Whatsapp, en framgångsrik strategi särskilt i fattiga områden med begränsad tillgång till medier.

Bolsonaro har flera gånger dömts i Brasiliens valdomstol och tvingats radera osanna kampanjmeddelanden, som det om gaypaketen från sociala medier, men lögnerna lever ändå kvar.

Samtidigt har Bolsonaro den senaste veckan minskat sin ledning något i opinionsmätningarna.

Skälen är flera: han misstänks ha tagit emot illegala kampanjbidrag från privata företag. Hans son, som är kongressledamot, har hotat att stänga ner högsta domstolen med hjälp av militären.

Jair Bolsonaro har också hotat att låta fängsla vänsterpolitiker, inklusive hans politiske motståndare Fernando Haddad – ett hot som fick flera högerliberala politiker att öppet ge sitt stöd till vänstern för att värna Brasiliens demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista