Gustav Berg, Emma Mehonic och Maria Kulle.
En julsaga på Helsingborgs stadsteater. På bilden Gustav Berg, Emma Mehonic, Maria Kulle. Foto: Emma-Lisa Pauly

"En julsaga" i Helsingborg gräver i Scrooges barndom

2:52 min

När Helsingborgs stadsteater sätter upp Dickens "En julsaga" spelas huvudrollen, den som den girige Scrooge, av Maria Kulle.

Precis som i originalet ges Scrooge möjlighet att omvärdera sitt leverne när han möter tre andar, men i dramatikern Patrick Barlows version läggs också tyngd vid vad som gjort Scrooge till den person han är. 
 
– Det är en person som har beslutat sig för hur hans liv ska se ut, för att skydda sig själv, säger Maria Kulle som spelar Scrooge.
 
Scrooge är formad av omständigheterna. Han är en person som vuxit upp med en ständig känsla av att vara övergiven, och försöker nu kompensera sin emotionella förlust med ekonomisk vinst, säger regissören Viktor Tjerneld.

I den här versionen spelas de andra 29 karaktärerna av bara fyra skådespelare. Det är blixtsnabba rollbyten och lyfter också fram en lekfull sida i föreställningen.

Historien om den snåle Scrooge skrev Dickens 1843, men det är en historia som man kan känna igen sig i dag.

– Den är aktuell på många sätt. Han lever på att låna ut pengar till människor som knappt kan klara av att betala räntor. Det är något vi har sett i finanskriser. Jag tror aldrig det blir inaktuellt att se livet äventyr i backspegeln och se vilka val tog jag och varför tog jag dem, och kan jag fortfarande förändra mig, säger Viktor Tjerneld.

En julsaga får premiär på Helsingborgs stadsteater den 1 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista