Mathias Lindquist (S), Per Lawén (S) och Leif Haraldsson (S). Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.
Mathias Lindquist (S), Per Lawén (S) och Leif Haraldsson (S) är tre värmländska kommunalråd med en sak gemensamt - det finns inget bankkontor i deras hemkommuner (Munkfors, Forshaga och Grums). Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Kommuner utan bank söker norsk lösning

1:55 min

Avsaknaden av bankkontor i flera av länets mindre kommuner bromsar utvecklingen av lokala företag. Det menar fem värmländska kommuner som nu gör gemensam sak för att hitta nya lösningar - i Norge.

– Vi blev av med banken för två år sedan och vi är totalt tre kommuner i Värmland som är helt utan bank, säger Mathias Lindquist, kommunalråd i Munkfors.

Fem kommuner (Storfors, Grums, Forshaga, Munkfors och Filipstad) gör nu ett gemensamt försök att hitta lösningar på problemet. Siktet är inställt på Norge:

– Nu tar vi detta ett steg vidare. Vi kommer att göra ett besök i Norge för att se hur de norska sparbankerna jobbar med detta.

Det man riktat in sig på är att granska närmare i Norge är Eika-gruppen med 69 lokala bankkontor på små orter.

– Det vi hoppas är att få en banketablering. Det handlar om stad och land. Ska vi kunna få landsbygden att växa behöver vi få tillgång till lokalt kapital, säger Mathias Lindquist (S), kommunalråd i banklösa Munkfors.

Sigurd Ulven är informationsdirektör hos Eika och han säger att en etablering i Värmland inte är aktuellt men goda råd kan man ge:

– Vi fokuserar bara på de lokala sparbankerna i Norge. Att etablera sig i Sverige är inte aktuellt. Men vi kommer att skicka med goda råd på vägen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista