Ensamkommande arbetar under slavliknande förhållanden

2:43 min

Ensamkommande som blivit hemlösa utnyttjas som svart arbetskraft och tvingas många gånger att arbeta under slavliknande förhållanden, med mycket låg, eller ingen lön, enligt fler frivilligorganisationer Ekot talat med.

Även poliser Ekot talat med ser den här utvecklingen.

Många ensamkommande har blivit av med rätten till boende och försörjning och tvingats därför arbeta svart.

En av dom är Reza, som jobbar alla dagar i veckan. Hans enda betalning är att han får mat och sovplats.

– Jag fick sova på golvet i lokalen. Det var kallt på nätterna. På dagarna var det jättevarmt men på natten var det kallt för det fanns en ventilation i lokalen. Det var kallt men jag fick i alla fall någonstans att sova, säger han. 

Reza säger att svartjobbet var hans utväg i en svår situation.
Han hade fått avslag på sin asylansökan men skulle fortfarande prövas mot den nya gymnasielagen.

Eftersom han inte längre var i en asylprocess hade han varken rätt till ekonomiskt stöd, bidrag eller boende.

Ekot har talat med frivilligorganisationer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala som säger att det är vanligt att ensamkommande som saknar rätt till bostad utnyttjas på en svart arbetsmarknad.

Stadsmissionen i Skåne säger att de möter hundratals ensamkommande som precis som Reza inte längre är i asylprocessen och har därför mist rätten till bostad och försörjning.

En del ska fortfarande prövas mot gymnasielagen, andra har fått definitiva besked om utvisning men har inte lämnat Sverige.

Svartjobb i den här gruppen är mycket vanligt och dom arbetar under slavliknande förhållande, säger Hanna Scott på Stadsmissionen i Skåne.

– Det är ofta hårda arbetsvillkor, långa dagar, låg lön, man kanske inte ens får betalt för det arbete man utfört, man kan inte ta rast, man kanske inte får något att äta eller dricka även om man jobbar tio eller tolv timmar, säger Hanna Scott.

Även polisen har börjat se att ensamkommande utnyttjas. Erik Ahnlund är polis och operativ koordinator för de arbetsplatskontroller som görs i Rinkeby.

– Ju yngre man är desto mer utsatt kan man bli också, att man hamnar ännu mer i beroendeställning om man är väldigt ung. En sån här arbetstagare är någonstans den optimala arbetstagaren för man kan ju kan ju inte klaga på lönen och så har man nog ganska tunga dagar, säger han. 

I arbetsplatskontroller i bilverkstäder, lagerlokaler, livsmedelsbutiker, restauranger och caféer, har polisen hittat madrasser, resväskor, tandborstar och ombyten som dom ser som tydliga tecken på att dom som arbetar svart också bor där, säger Erik Ahnlund på polisen i Rinkeby.

– I många fall har vi kopplingar till den organiserade brottsligheten. Att vi har nog bara skrapat på toppen av ett isberg, så att vi kommer att jobba vidare 2019, säger han.

Reza säger att han är helt maktlös och inte har något annat val än att fortsätta arbeta svart.

– Det gör ont i mitt hjärta. Dom andra som jobbar där får mycket mer betalt men inte jag. Det gör ont. Man jag kan inte göra något för om jag slutar med jobbet slutar jag med livet tror jag.