LÄCKTA SAMTAL FRÅN VÅRDGUIDEN

”Utreder om det varit rena lagbrott”

2:04 min

I dag fortsätter utredningen av vad som har gått fel när miljontals inspelade samtal till Vårdguiden legat oskyddade på nätet.

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar kraftfullt på det som har hänt.

– Det är helt oacceptabelt, man måste känna en trygghet i vården i alla avseenden oavsett om det är ett fysiskt besök eller på det här sättet har kontakt via telefon för rådgivning, säger Lena Hallengren.

Hon menar också att förtroendet har skadats.

– Jag inser också att själva varumärket 1177 har fått sig en skada. Det behöver ju landsting och regioner som äger 1177 se över, hur man ska återskapa förtroendet, säger Lena Hallengren.

Det var tidningen Computer Sweden som avslöjade att ett material med 2,7 miljoner samtal till Vårdguiden, totalt cirka 170 000 timmar, legat oskyddat på en webbserver att lyssna på eller ladda ned. Det handlar främst om samtal under obekväma tider från regionerna Stockholm, Sörmland och Värmland som hanterats av en underleverantör med säte i Thailand.

Det är fortfarande oklart om någon har varit inne och lyssnat på eller tankat ned filer.

Liberalen Daniel Forslund är biträdande regionråd i Stockholm med ansvar för e-hälsa. Han säger att företaget Medhelp som är vårdleverantör i det här fallet enligt avtalet inte får ta in underleverantörer utan att ange det till landstinget.

– Vi håller nu på att se på avtalet och hur många punkter av brott det har varit mot det. Våra jurister kollar också på om det har varit rena lagbrott.

Kan det bli tal om polisanmälan?

– Det kan jag inte utesluta att det blir, säger Daniel Forslund.

Både berörda regioner och Medhelp utreder nu vad som har hänt. Enligt företaget har det avtal som finns följts.

– Det är givetvis fruktansvärt olyckligt att det här har skett. Det vi gör nu är att det pågår en utredning för att se hur det här har kunnat hända, säger Björn Arkinger, affärsområdeschef på Medhelp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista