S-kongressen

Löfven försvarade januariavtalet

2:35 min

Statsminister och partiordförande Stefan Löfven höll idag tal på socialdemokraternas partikongress i Örebro. Han försvarade samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna och januariavtalet som bland annat innebär planerade förändringar av arbetsrätten och hyressättningen.

– Det är inte lätt att gå med på lösningar som inte är våra egna. Men vi höll högerextremismen borta från makten. Och när de frågar mej om det är det enda viktiga att hålla någon borta, så säger jag att svaret är, att vi gör det för att vi står upp för ett annat samhälle. Vi måste stå upp för ett samhälle byggt på frihet, solidaritet, människor lika värde, och då måste man hålla högerextremismen borta, så därför är det här valet i sig ett ideologiskt ställningstagande, säger Stefan Löfven.
 
Stefan Löfven lyfte fram att januariöverenskommelsen ska ses som en grund för en gemensam ambitiös reformagenda med socialdemokrtaiska vallöften.

I går kväll hölls en allmnpolitisk debatt på kongressen, där några ombud luftade oron för vad kompromisserna med Centerpartiet och Liberalerna innebär. Men Stefan Löfven sa idag att han inte upplever något ifrågasättande av den uppgörels som partiet har ingått.

– Vi har ett starkt stöd i partiet, så jag upplever inte det, utan jag upplever det som en liten bubbla som åker omkring, som att det här skulle vara ett stort problem för partiet, det är ju inte det.

I veckan kom Socialdemokraternas egen valanalys, som visade att stödet för Socialdemokraterna är nere på 41 procent bland LO-medlemmar, för tolv år sedan var den siffran 60 procent. 
 
-– Det enda vi kan göra är att vara fast beslutna om att ta tillbaks dem, säger Stefan Löfven.

Valanalysgruppen ansåg att omsvängningen i migrationspolitiken inte hade förankrats tillräckligt väl i partiet. Håller du med om det?

– Nej jag delar inte den uppfattningen, vi pratade om migration också på den kongress som var före, säger Stefan Löfven.
 
Dagens tema på S-kongressen är utbildning för att ge rätt kompetens för det förändringar som väntar på arbetsmarknaden, ett ämne som genomsyrade Stefan Löfvens tal.

– Alla vill inte bli läkare eller ingenjörer. Självklart är det så. Och det är precis av den anledningen som vi vill bygga ett samhälle som är lika gott som för kassörskan som för konsulten. Hur svårt kan det va?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista