Klimat och miljö är den viktigaste frågan för unga

2:51 min

I maj är det val till EU:s parlament. Och för unga så är den viktigaste politiska frågan klimatet och miljön. Det visar en undersökning från P3 Nyheter.

Den 26 maj är det dags för svenskarna att rösta till EU:s parlament. P3 Nyheter och företaget Novus har frågat de unga vilken som är deras viktigaste fråga i EU-valet. Det viktigaste för unga är klimatet och miljön. 73 procent av tjejerna och 53 procent av killarna tycker att klimatet är den viktigaste frågan.

Samtidigt väljer allt fler tåget istället för flyget för klimatets skull. Särskilt unga personer. Nästan var fjärde person mellan 18 och 29 år, har valt tåg istället för flyg det senaste året. Det visar en annan undersökning, från Världsnaturfonden, WWF.

Många unga är inspirerade av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Hon har startat klimatstrejker för miljön. Det märker nu de företag som säljer tågresor. Många fler bokar tågresor till Europa nu. Framförallt unga personer. Mellan Malmö och Berlin är det 88 procent fler som bokar resor nu än förra året.

Anton Jonsson är 24 år. Han har slutat flyga och han skulle gärna vilja ta tåget istället. Om det funkade bättre. Om förbindelserna var bra och det inte var så opålitligt att åka tåg, säger han.

– Om förbindelserna är bra så skulle jag absolut ta det. Om det funkar så bra det ska göra. Men det är ju väldigt opålitligt med just tåg så det får en att inte välja det framför flyget, säger Anton Jansson till P3 Nyheter.