BARN TILL IS-ANHÄNGARE

Orosanmälningar om barn i Syrien

2:16 min

Flera kommuner har fått orosanmälningar från polisen och Säkerhetspolisen om barn till IS-svenskar som är kvar i Syrien.
Anders Kretz, rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, säger att de kommuner som fått information om att det kan komma barn behöver göra en plan.

– Det viktigaste är ju att man börjar arbeta med orosanmälningarna och tar upp dem på socialtjänsten och gör en bedömning av dem. Sen menar jag att man måste nog hantera det utefter de vanliga rutinerna som man har i en kommun när det gäller barn som far illa, säger Anders Kretz.

Enligt lag har socialtjänsten en skyldighet att ingripa om barn far illa. Sedan tidigare har socialtjänsten i till exempel Göteborg och Örebro arbetat med familjer där barn eller deras anhöriga kommit tillbaka från terrorgrupper utomlands, och det finns också ett fåtal fall där barn har omhändertagits.

Som Ekot har rapporterat har Säkerhetspolisen och polisen de senaste månaderna ökat informationen till kommunerna om de barn som nu finns i olika läger i Syrien. Flera kommuner har fått ta emot så kallade orosanmälningar och även om de inte kan utredas innan barnen kommer till Sverige är syftet med anmälningarna att kommunerna ska kunna börja förbereda sig.

I Stockholm arbetar kommunens socialtjänst nu med att bygga upp en struktur för man ska arbeta om något av barnen kommer tillbaka. Det kan till exempel handlar om samarbete med sjukvården och psykiatrin.

– De flesta kommuner i Sverige har säkerligen hanterat barn som har problem i olika nivåer tidigare och det är precis samma hanteringssätt. Sen finns det andra delar i det här som gör att det blir komplicerat och där får vi försöka byta erfarenheter men också att vi förhoppningsvis får information från polisen och Säkerhetspolisen om de delar som har med vår verksamhet att göra, säger Christina Kiernan som är Stockholms kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism.

Informationen som kommunerna behöver få från Säkerhetspolisen och polisen kan till exempel handla om vad barnen har varit med om under sin tid i IS-kontrollerat område eller om det kan vara olämpligt att placera barn hos andra släktingar, säger Christina Kiernan. Kommunerna behöver också få information direkt om barnen är på väg till Sverige, säger hon.

– Då måste vi få signalen att just nu är de här för vi vet ju inte var de tar vägen annars. Ett sätt skulle vara att man kan faktiskt mötas på flygplatsen om man kommer tillbaka så ordnat. Vet vi att det kommer barn från Stockholm Stad då kanske vi kan vara med där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista