Jimmie Åkesson: "Förändrar inte mitt förtroende"

0:41 min

En åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren gjorde närmanden mot en kvinnlig partikamrat på ett partiarrangemang förra året.

Det avslöjade Expressen på måndagsmorgonen.

Nu inleds en förundersökning om sexuellt ofredande. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag har precis påbörjat förundersökningen. Vi måste höra personer och gå igenom materialet, det tar en stund, säger chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren till Expressen.

Strax innan Expressens uppgifter berättade om att en förundersökning skulle inledas träffade P4 Jönköping Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Då fick han frågan om han har förtroende för Peter Lundgren om det skulle inledas en förundersökning.

–  I grunden kan jag tycka att det är bra trots allt att det inte är media, inte Peters politiska motståndare, heller inte hans politiska kollegor, som ska utreda det här. Då är det bättre att rättsvårdande myndigheter få ta en titt på det, säger Jimmie Åkesson (SD) till P4 Jönköping.

– Det förändrar inte mitt förtroende för Peter och hans fortsatta gärning i EU-parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista