Skador från granbarkborren kan dubbleras

4:11 min

Granbarkborrar kostar skogsägarna miljardbelopp varje år, och nu befarar Skogsstyrelsen att skadorna kan öka till det dubbla från förra året.

Sommaren 2018 präglades av extremtorka, vilket gjorde att granbarkborren trivdes och svärmade. Trots att årets sommar inte varit lika torr så finns det nu fler granbarkborrar.

– Vi bedömer att det kommer bli minst lika mycket skador som förra året, kanske dubbelt så mycket, säger Johan Harrysson, Blekingechef på Skogsstyrelsen.

– Det är stora förluster för skogsägarna. Värdet på virket halveras snabbt, och väntar man för länge så minskar det tre-fyra gånger.

Johan Ardegård är en av de drabbade skogsägarna. Han har mark i Ronneby och hjälper också andra skogsägare att söka efter sjuka granar.

– Jag har klarat mig hyggligt, men jag har varit tvungen att avverka 45 kubikmeter som inte var planerat, och då har jag relativt lite mark.

Sydostregionen är det hårdast drabbade området i Sverige, när det gäller granbarkborrar.

– Det är Kalmar, sydöstra Kronoberg och östra Blekinge som är allra värst drabbat. Och det beror på att det var som allra torrast i sydöstra Sverige, säger Johan Harrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista