Wallström reser till området

Sverige gör nytt försök att mäkla fred i Jemen

2:23 min

Sverige går i bräschen för att mäkla fred i Jemen. Utrikesminister Margot Wallström kommer i helgen att resa till närområdet för att träffa parterna i konflikten.

Förhoppningen är att väcka en politisk vilja för en fredlig lösning och att blåsa liv i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

– Det börjar alltid med en politisk vilja att faktiskt ha en dialog och försöka hitta en väg framåt. Därför kommer jag att resa till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien och träffa FN och prata med så många som möjligt som kan påverka situationen, säger Margot Wallström.
 
Sverige har tidigare arrangerat givarkonferenser för Jemen och i december förra året stod Sverige värd för ett möte mellan de stridande parterna där de för första gången träffades offentligt efter krigsutbrottet och där små framsteg i form av lokala överenskommelser gjordes.

Nu har överenskommelserna varit svåra att implementera och utrikesminister Margot Wallström menar att Sverige har parternas förtroende och därför måste försöka föra fredsprocessen framåt.

– Det vi har att hålla oss till så här långt är den sköra Stockholmsöverenskommelsen och vi känner ett särskilt ansvar. Vi stod värdar och bidrog på olika sätt och jag tror att vi har ett stort förtroende hos parterna och vi menar att det är vårt ansvar att försöka se till att den här överenskommelsen implementeras, säger Margot Wallström.

Förutom försöken att nå fram till de olika parterna i konflikten ska Sverige också stå värd för ett Jemenmöte under FN:s generalförsamlingsvecka i höst.

– Vi ser till att det finns en process som kan leda vidare. Men vi får aldrig tappa ur siktet att det här är människor, många barn som dör och lider mycket svårt av förhållandena i Jemen. Vi är skyldiga dom att försöka och vi känner ett särskilt ansvar för det, säger Margot Wallström.