Partistämma

C vill förbjuda religiös omskärelse av pojkar

2:00 min

Centerpartiet vill verka för att förbjuda omskärelse av pojkar som inte är av medicinska skäl. Det beslutade partiets stämma idag efter en lång debatt. Beslutet går emot partiledningens linje.

– Jag har sett att den här frågan inte bara är en barnrättsfråga utan har betydligt större dimensioner i och med att för två av de stora världsreligionerna är det här en central del . Världshälsoorganisationer har ju dessutom en rekommendation om att göra det här för att minska smittspridningen av HIV, säger Anders W Jonsson som är vice partiordförande.

Nu driver Centerpartiet det här tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Vi har ju gott sällskap ihop med Barnläkarföreningen, Läkarförbundet, Vårdförbundet, barnombudsmannen. Så det är många andra som har sett den här frågan ur ett barnrättsperspektiv.

Under debatten varnade Anders W Jonsson för att ett förbud mot omskärelse av pojkar kan sända fel signaler mot grupper som redan nu har det svårt, som han uttryckte det. Men när det kom till beslut, vann ändå den skrivning som säger att partiet ska verka för att omskärelse av barn ska förbjudas om det inte är av medicinska skäl. Josefin Silverfur som är ombud från Stockholm har drivit den här frågan under många år.

– Det är en underbar känsla. Jag har kämpat för det här i tio år och äntligen, äntligen har jag partiet med mig på banan, säger Josefin Silverfur

Varför har du lagt ner så mycket tid på den här frågan?

- Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi inte gör skillnad på flickor och pojkar utan alla ska ha rätt till sin kropp.

Hur ser du på att det här kan uppfattas som att ni motarbetar muslimer och judar?

– Jag tror att de flesta människor i grunden förstår att barn har rätt till sin egen kropp och att det är en ganska grundläggande del i det svenska sättet att se på mänsklig frihet.