Ny förbindelse

Hamburg siktar norrut i väntan på Fehmarn Bält-tunneln

2:22 min

År 2028 ska tunneln under Fehmarn Bält öppna. Men samtidigt som arbetena drar igång på den danska sidan pågår fortfarande den rättsliga processen i Tyskland.

Fehmarn Bält-tunneln beräknas ha kostat 75 miljarder kronor när den står klar. År 2028 är det tänkt att den 18 kilometer långa tunneln ska öppna för trafik.

Tunneln kommer att halvera restiden med tåg mellan Skåne och Tyskland. Det finns förhoppningar att den på sikt kan leda till att norra Tyskland, Danmark och södra Sverige knyts samman i en region.

– Det kan man hoppas, säger Didde Gökpinar, danska som jobbar inom rederinäringen i Hamburg.

De senaste åren har Hamburg medvetet ökat sina kontakter norrut, säger Sveriges honorärkonsul i Hamburg, Sven Oksaar. Från början gällde det Öresundsregionen, men nu gäller intresset även den svenska västkusten.

– De håller på att etablera kontakter till Göteborg och Bohuslän och vill i princip sluta i Oslo, säger Sven Oksaar.

Det är det danska statliga bolaget Femern A/S som bygger förbindelsen. Medan de redan är igång med arbeten på den danska sidan, pågår fortfarande godkännandeprocessen i Tyskland.

Att stora infrastrukturprojekt tar så lång tid i Tyskland bekymrar näringslivet, enligt Stefan Matz på Hamburgs näringslivskontor, Hamburg invest.

– Den danska sidan är mycket snabbare. De har planer för väg- och tågförbindelser. Det är den tyska sidan som tar tid, säger Stefan Matz.