Bästa skolkommunen i Blekinge

0:31 min

Ronneby är den kommun i Blekinge som ligger sig högst i Lärarförbundets ranking "Bästa skolkommun" som presenteras på onsdagen.

Ronneby ligger på plats 41 av landets 290 kommuner. Och till kommunens styrkor hör andelen som fullföljer gymnasiet och lärartätheten, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

I fallande ordning kommer sen Olofström på plats 94, Karlshamn på plats 130, Karlskrona på plats 168 och sist Sölvesborg på plats 214 i Lärarförbundets ranking.

– Vi vill att skolan ska vara kommunens absolut viktigaste prioritering. Att våra arbetsgivare satsar på oss lärare skapar förutsättningar för att varje elev ska få möjlighet att undervisas av behöriga lärare med bra arbetsmiljö. Vi vet att en kommun med en bra skola där elever och lärare trivs är en kommun som många vill bo i, säger Sonja Stranne, ordförande för Lärarförbundet Ronneby, i pressmeddelandet.

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället har man sett på hur kommuner satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier. En stor nyhet med årets rankning är att den från och med i år baseras på ett indexbaserat underlag. Detta innebär att varje kommun får en rankningsplacering men också ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att följa och påverka sin egna utveckling över tid oberoende av hur andra kommuner agerar och placerar sig. Det gör också att rankningen inte längre är jämförbar med tidigare års rankningar, skriver Lärarförbundet.