Grannar anmäler grannar för smygfilmning

1:49 min

Sedan augusti förra året krävs det inte längre tillstånd för privatpersoner att sätta upp övervakningskameror. Anmälningar mot grannar växer nu lavinartat i hela landet.

I förra veckan anmälde några privatpersoner en man från en ort i Ronneby kommun till Datainspektionen.

I anmälan skriver de att mannen smygfilmar folk och bilar genom ett sågat hål i sitt garage och från ett fönster i sitt hus.

– Sedan vi tog över tillsynsansvaret den 1 augusti förra året har vi fått in drygt 350 klagomål från hela landet och det absolut vanligaste är att grannar anmäler grannar, säger Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Datainspektionen.

Även om det för privatpersoner inte länge krävs tillstånd för att sätta upp övervakningskameror så måste alla privata aktörer följa Kamerabevakningslagen och Dataskyddsförordningen (GDPR).

– Som privatperson har du rätt att sätta upp en kamera och filma ditt eget hem eller din inhägnade trädgård. Däremot får du inte filma gatan utanför eller in i grannes trädgård, säger Jeanette Bladh Gustafson.

Anmälan från Blekinge har Datainspektionen ännu inte hunnit titta på och myndigheten har inte möjlighet att åka ut och inspektera alla anmälningar.

Den som kamrabevakar olagligt riskerar att få en sanktionsavgift.