1 av 28
2 av 28
3 av 28
4 av 28
5 av 28
6 av 28
7 av 28
8 av 28
9 av 28
10 av 28
11 av 28
12 av 28
13 av 28
14 av 28
15 av 28
16 av 28
17 av 28
18 av 28
19 av 28
20 av 28
21 av 28
22 av 28
23 av 28
24 av 28
25 av 28
26 av 28
27 av 28
28 av 28

Lyssnarnas naturbilder - del 1

Hermelinungar som åker rutschkana, spindel som sommargranne och karljohansvampar i spännande formation - Naturmorgons lyssnare är på hugget med sina kameror.

Skicka gärna dina bilder och en liten text om varför du gillar just den bilden till naturmorgon@sr.se.

Hur vanligt är det att karljohansvampar växer på det här sättet undrar Kaj i Mörrum.


Vi bor hela somrarna
på en ö långt ute i Stockholms skärgård. Nu i septemberupptäckte vi plötsligt en helt fullvuxen berguv sittandes på en tallgren ca 30 meter från huset, och på en höjd av ca 4 meter. Den satt där och betraktade oss utan synbar rädsla. I skymningen såg vi den på nära håll flyga ner i dalgången mot vattnet och satte sig på taket till vårt lilla brunnshus.

Susie & Lasse Gifvars, Järfälla

 

En svampkorg med karljohan, kantarell och citronslemskivling, fotograferad av Mikael Ramström, Länghem.

 


Utan för mitt hus
på Lidingö finns två tallar som som båda är liksom knäckta en bit nedanför toppen. Det är precis som om de blivit bräckta lite grann och sedan fortsatt att växa. Det märkliga är att det är två stammar bredvid varandra som båda är bräckta på samma höjd, rätt högt upp. Det har varit så så länge jag kan minnas.

Kerstin Gyllensvärd

 

Ibland borde vi nog stanna upp och titta - inte minst för att få en glimt av hur fantastisk naturen i själva verket är - ett mirakel som vi har förmånen att vara en del av, skriver Leif Wahlberg i Julita, som tagit den här bilden av en liljebagge.

Här en bild på sidensvansar som var här på besök hösten 2004. Jag stod i trädgården och plockade ner vinterfrukten när en hel flock sidensvansar kommer och slår sig ner i vårt Sävstaholmsträd, där det alltid blir en del frukt kvar. Sidensvansarna var helt orädda.

Per-Göran Berg, Sandviken.

 

Varför gör spetten hål? Undrar Göran Holmberg i Lerum, som fått flera holkar söndarhackade av en flitig hackspett. Göran tror inte spetten är ute efter något gammalt getingbo. Angreppen kom nu på höstkanten, och det har aldrig hänt förr.


Ur led är tiden!
Den 31 oktober skrev Barbro Bobäck så här: Här i Långshyttan utanför Hedemora är det ett förskräckligt väder idag. Men innan allting helt snöat över, hann jag ut och ta ett sista kort på mitt nästan mogna smultron. Är det inte fantastiskt?


Lapsk alpros.
I Naturmorgon om skvattram nämnde vi dess nära släkting Lapsk alpros. Här är en bild som Henrik Hansson skickade oss.

Getingspindel. Hej! Jag tror mig ha fotograferat en getingspindel, Argiope bruennichi, på norra Öland i trakten av Föra. Vi undrar om det är en sådan och hur vanlig den är i våra trakter. Observera de ovanliga zickzack-deltaljerna i nätet. En del tror att den har det för att skrämmas, andra tror att detta är för att dra uppmärksamheten till sig.

Björn Axelsson, Växjö

 

Flugsvampar. Dessa granna röda flugsvampar har Bosse Landestedt i Tidaholm fotograferat. Visst se de läckra ut!

En av sommarens många vackra amilralfjärilar, denna fotograferad av Tommy Bergfors i Skåne.

Jag har matat fåglar hela sommaren med solrosfrön och nu finns det massor med fåglar kring matbordet. Har börjat med talgbollar och nötter nu och kommer att se till att de har mat hela vintern. Glömmer jag en dag så knackar det på rutan... men de tar kittet runt fönstret, och det vill jag ha kvar!

Bill Sjögren, Norrköping

 


Den här skalbaggen
är artbestämd som mindre ekbock av Naturhistoriska museet i Göteborg, men är trots namnet imponerande stor. Det skiljer inte mycket i storlek på en ”stor” liten ekbock och en” liten” stor ekbock. Storleken är skillnaden för övrigt är bockarna mycket lika. Fotot togs på Öland vid min stuga i Vanserum malm, liksom larven: Cossus cossus eller trädödare.

Bengt-Olof Andersson

 

När jag grävde om jorden i vårt växthus i Kindabygden hittade jag en märklig sak. Cirka 1 dm under markytan låg en äggformad ”grej”, lite skrumpen på ytan och elastisk i formen. I ena änden kom en navelsträngsliknade tråd ut - den gick upp mot jordytan. Jag delade föremålet med kniv och vad jag fann ser Ni på bifogade blider. Det yttersta skiktet är som en gel. Där innanför kommer ett relativt hårt skal, sedan ett mjukt grönt skikt och innerst det vita. Hela föremålet är större än ett vanligt hönsägg. Vad är detta? undrade Nils Nilsson i Nacka. Svaret från vår botaniske expert Lennart Engstrand var: det är s k häxägg, som sedan utvecklas till liksvamp (stinksvamp).

Hittade en huggorm på vägen. Smög mig sakta fram och med bra objektiv så fick jag denna bild. Studerade den ett tag och såg att huvudet var lite platt. Hm... Den var överkörd av en bil och jag kunde få hur många bilder som helst på den. Snopet gick jag därifrån... Men den kanske passar i nya galleriet ändå?

Bill Sjögren Norrköping

Skridskois på Vågsjön 2 km öst Munkfors idag. Jag och Annalena tog ett par varv runt den norra av de tre Vågsjöarna. Lite tungåkt i avsaknad av blankis. Fick plötsligt se underliga spar på isen... Gissar på en bäver! Tydliga spår efter den breda svansen i rimfrosten. Har både gått och sprungit, tydliga bromsspår - och så ny färdrikning.

Stig Zetterkvist, Munkfors

Detta trädet som finns i Sjunnaryd mellan Nässjö och Eksjö gillar en viss hackspett!

Vad är han ute efter?

Bengt i Lindome

(Naturmorgons redaktion tror att en spillkråka varit framme, främst för att leta mat).

En sommar hade vi en spindel som bodde utanför vårt fönster på femte våningen. Varje dag var den ute och fixade med sitt nät. Jag undrar om näten har en fram- och baksida för spindeln hade alltid ryggen vänd motfönstret. Barnen tyckte det var spännande med en lite annorlunda granne och det händer att de frågar efter den. I bakgrunden kan man se en byggkran och början till en 18 våningar hög byggnad.

Malin Berglund, Älvsjö

Veckans fågel är grönsiska. Jag bifogar bild på en burrig hanne som satt och solade på mitt altanräcke idag. Först fotograferade jag honom inifrån, sedan öppnade jag altandörren och pratade med honom, medan jag gick närmare. Han tillät mig komma på en halvmeters avstånd innan han tyckte jag blev för närgången och hoppade in i granriset i balkonglådan. Gröna vinterhälsningar,

Aina Thörnqvist

När jag riktade kameran ner mot Norrköping för en stund sedan (kl 08.30 den 20 januari 2007) såg det ut så här från Hallsbergs horisont. Jag lyssnar alltid på Naturmorgon.

Sture Wååg, Hallsberg.

I maj 2006 var jag ute och promenerade i Ursviks friluftsområde norr om Stockholm och hajjade till när jag såg filuren på bilden nere bland grässtråna, previs vid gångvägen. Kanske inte det lugnaste stället att sova på! Tack för ert fina livsnjutarprogram!

Sara Borgström, Hägersten

 

På mitt fågelbord finns (27 januari 2007)en mycket vacker besökare... En Crimson Rosella - en liten röd papegoja med blå stjärt och vingar. Vi har försökt fånga in honom, men det är en smart liten rackare. Verkligen en färgklick bland de andra pippina. Och en sak kan jag säga, man märker vem som är herre på täppan! Varken kajor eller skator får komma nära!

Jane Ottosson, Karlskrona

(Naturmorgons kommentar: Den här lilla papegojan kallas på svenska Pennantrosella och lever vild i Australien).

I vinter har en önskan gått i uppfyllelse! Ända sedan jag fick min första fågelbok( Fåglarna i färg av Sigfrid Durango) i mitten på 1950-talet, har jag förundrats över att det finns en så vacker fågel som kungsfiskaren. Och nu har jag sett den för första gången i mitt liv - vilken lycka! Det är en fågel som hållit till vid Tyresö Slott i flera veckor. Jag har tillbringat c:a 50 timmar för att få en bild av den, vilket inte varit så lätt eftersom det här har varit en ganska skygg individ som mestadels suttit gömd inne i buskagen. Har ändå sett den fiska och lyckades få en hyfsad bild på den.

Gert-Olof Nickel i Älta

 

Jag är en av dem som kände mig mera hemma med Naturmorgon i P1. Lyssnar varje lördag när ni startar, men har ofta hunnit utomhus till sista timman... Skickar med en bild på ”mina” sidensvansar som äter 6-8 äpplen om dagen. (Steglitserna håller sig främst till solrosfrön.)

Roger Stark i Eskilstuna

Här en bild på en sparvhök, troligen ung hane, som tagit ytterligare en av våra koltrastar som vi matar varje dag med många äpplen. Höken kommer som en blixt över hustaket eller lågflygande runt knuten och lyckas ofta ta ett byte. Vi har en gran med långa låga grenar men trastarna tycks inte hinna undan. Det känns ibland fel att locka fram trastarna med äpplen men sparvhöken ska ju också leva.

Bengt-Olof Andersson, Kalmar

I vintras läste vi upp ett brev från Eva och Thomas Sundberg som berättade om några unga hermeliner som åkte rutschkana på en vindsurfingbräda i deras trädgård i Fjällbacka skärgård. Den historien lät nästan otrolig! Men nu har Eva och Thomas letat upp bildbevis. Hermelinungarna åkte på brädan om och om igen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista