Gösta Knutsson roar och bildar


Gösta Knutsson var en av våra stora radioprofiler. Radiosuccéen Pelle Svanslös, som skrevs direkt för radio, blev älskad av barn i flera generationer.  
 
Gösta Knutsson var en underhållningspionjär och blev först med frågesport i radio 1938. han var radions kontaktperson i Uppsala 1936-1969. Många minns hans program som både roade och bildade lyssnarna. 
 

 

Pelle Svanslös var Gösta Knutssons stora radiosuccé som senare blev böcker, älskade av barn i flera generationer. 

 

Gösta Knutsson var radions förste underhållare och det var han som lanserade frågesporten i Sverige.
 
Det var i december 1938 som Gösta Knutsson premiärsände frågeprogrammet ”Vem vet vad?”. Det första programmet var en allmänbildningstävling mellan Göteborgs och Stockholms nation i Uppsala. 
 
Sammanlagt  gjorde Gösta Knutsson 5 000 frågesportprogram med 20.000 frågor.

 

Gösta Knutsson var den store folklige underhållaren som lyckades med en balansgång mellan folkbildning och underhållning.
 
Han gjorde program som Oförberedda talares Klubb, Knepiga klubben och Månadens Magasin, som var en sorts tidning i radioformat. Blandprogram med sakligt och roande innehåll som varvades med reportage och underhållning.Gösta Knutsson kunde läsa redan vid 4 års ålder. Han skrev redan som barn egna berättelser och tidningar.
 
Som vuxen fortsatte han att skriva djurberättelser. Det blev böcker om igelkotten Pigge Lunk, björnen Nalle Lufs och så om den snälla och mobbade katten Pelle Svanslös.
 


 


Gösta Knutsson toga alltid parti för de svaga i samhället. 
 
Han skrev anitnazistiska artiklar, fördömde utvisningen av zigenare och han var en aktiv djurvän. Gösta Knutsson opponerade sig mot byråkrati och beskäftighet och han betraktade barn som jämlikar. 

Gösta Knutsson jobbade även som reporter på radion och 1941 intervjuade han bl.a 86-åriga Jenny Nyström, jultomtens mamma i hennes hem i Traneberg i Stockholm.Gösta Knutsson toga alltid parti för de svaga i samhället. 
  

 
Under 1960- och 1970- talen gjorde Gösta Knutsson programmet Sommar så gott som varje år. Han var den första akademiker som på ett naturligt sätt förde ut studentlivets lustigheter i etern. Han fick efterföljare i Tage Danielsson och Hans Alfredson.
 
Gösta Knutsson avled den 4 april 1973.