Rörigt i politiken i Perstorp

PERSTORP. Det är oklart vilka som ska styra Perstorps kommun sedan folkpartiet oväntat hoppade av det tänkta styret. Tanken var att den borgerliga alliansen skulle styra tillsammans med Sveriges Pensionärers Intresseparti, SPI. Men nu är det ingen som vet hur styret ska se ut eller om man kommer överens i tid.

Den 6 november ska det väljas kommunfullmäktigeordförande i Perstorp. Men med bara tio dagar kvar är det ingen som vet vem detta blir och det är oklart om  man kommer hinna med att hitta ett samarbete tills dess. ¨

Det är bara en vecka sedan som allt verkade så säkert. Den borgerliga alliansen skulle bilda ett minoritetsstyre med SPI. Men i onsdags ställdes allt på sin kant. Folkpartiet lämnade samarbetet eftersom man inte ville ingå i en koalition som innebär att Sverigedemokraterna med sina tre mandat får en vågmästarroll.

Detta har gjort att många är ganska irriterade på folkpartiet och enligt moderaternas gruppledare i Perstorp Lars Holmström innebär folkpartiets avhopp troligen att moderaterna går i opposition. 

Mycket talar för att de som vinner på folkpartiets avhopp från det tänkta minoritetsstyret är det största partiet socialdemokraterna som sannolikt ingår i ett styre på något sätt.

Det pratas just nu en hel del i maktens korridorer i Perstorp, enligt uppgift har SPI blivit kontaktade för att ingå i ett samarbete mellan socialdemokraterna och centerpartiet - något som de inte är intresserade av. De är intresserade av ett samarbete med sverigedemokraterna och flera borgerliga partier, men det är inte de andra intresserade av.

Osäkert och rörigt i Perstorp är bara förnamnet och det lär dröja innan vi vet vilka som kommer styra skånes minsta kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".