Utbyggnaden av bredband till alla i Skåne är nära det uppsatta målet.

Bredbandssatsning nära målet

SKÅNE. Alla orter i Skåne med minst 200 invånare ska ha tillgång till bredband strax efter årsskiftet. Det är resultatet av statliga satsningar på att bygga ut bredbandsnätet i Skåne.
Men nu sinar pengarna och omkring fem procent av de skånska hushållen kommer inte att ha tillgång till Internet.

Skåne har sammanlagt fått 230 miljoner kronor i statliga bidrag för att bygga ut bredbandsnätet. I slutet av januari räknar Region Skåne med att alla orter med minst två hundra invånare ska ha tillgång till bredband.

När det gäller orter med färre än 200 invånare så har även dom flesta av Skånes kommuner fått pengar till bredbandssatsningar. I Östra Göinge kommun fick man i veckan drygt 1,1 miljoner för att bygga ut bredband till tre mindre orter i kommunen.

Men nu börjar Region Skånes pengar sina, i runda tal finns 10 miljoner kvar och det ligger flera ansökningar och väntar. Så cirka fem procent av Skånes hushåll får inte tillgång till bredband efter årsskiftet.
Det handlar framför allt om enskilda gårdar och småsamhällen som finns över hela Skåne och där kostnaderna är för höga för att nå ut med bredband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".