Sonja Stjernquist har avlidit

HÄSTVEDA. Sångerskan Sonja Stjernquist är död. Hon avled i sitt hem i Hästveda tidigt i morse, 71 år gammal, efter en längre tids sjukdom.
Sonja Stjernquist debuterade som sångerska redan i 15-årsåldern och fick stora framgångar på operettscenerna, senare även som konsert- och kyrkosångerska.
Allra mest förknippas hon med Trumslagarvisan ur Lilla helgonet. - Hon var så stor och så folklig, säger pianisten Rune Lindkvist. Han har arbetat ihop med Sonja Stjernquist sedan tidigt 80-tal och beskriver henne som mycket professionell och med en osedvanlig förmåga att bjuda på sig själv. - Hon lyckades verkligen nå fram, in i hjärtat på folk, säger han. Sonja Stjernquist föddes på ett litet torp i Farstorp norr om Hässleholm. Hon var yngst i en syskonskara på sex barn och redan som tioåring fick hon lämna hembyn för att gå i flickskola i Malmö. Där inledde hon så smått sin bana som sångerska, bland annat på föreningsmöten. Fem år senare debuterade hon som operettsångerska på Hipp i Malmö. År 1949 framträdde hon på samma scen för första gången i rollen som klosterflickan Dénise i Lilla helgonet, ett avgörande steg i karriären. När hon året därpå gjorde sitt första framträdande i Stockholm var det i just denna roll. 1950-talet blev ett intensivt decennium för Sonja Stjernquist med ett långvarigt gästspel i Oslo och många stora roller på Stockholmsteatrarna, bland annat Sköna Helena på Oscarsteatern 1956. Repertoaren breddades med åren. Sonja Stjernquist turnerade flitigt i både folkparker, kyrkor och konserthus. Hon var mån om att ge sina lyssnare vad de förväntade sig, samtidigt som hon ville utvecklas och prova på nya saker, berättar Rune Lindkvist. Sitt sista framträdande gjorde hon i början av året. Hennes svåra sjukdom tvingade henne sedan att hålla sig borta från scenen. (TT)