Anställd klämde finger - företag inför rätta

KRISTIANSTAD. Rättegången i Kristianstads Tingsrätt mot Kuvertföretaget Bong Ljungdahl inleddes under tisdagen. Företaget är åtalade misstänkta för arbetsmiljöbrott efter att en anställd klämt sitt finger i en maskin som saknade skydd.

På plats i rättssalen på tisdagsförmiddag fanns kvinnan som klämde sitt lillfinger mellan kugghjulen Bong Ljungdahls maskin i april 2005. Hon skulle rengöra maskinen tillsammans med en kollega när olyckan inträffade. 

Redan i november 2000 inträffade en klämolycka på företaget och då anmäldes det till arbetsmiljöverket. Åklagaren menar att företaget under fem års tid har känt till vilka skyddsåtgärder de borde göra för att minska skaderiskerna men struntat i dem. Hon menar också att företaget har brustit när det gäller att informera de anställda om hur de ska rengöra maskinerna på säkrast sätt. 

Eftersom man varit medveten om riskerna i så många år och inte gjort tillräckligt för att minimera dem så bedömer åklagaren att företaget har brutit mot arbetsmiljölagen och ska betala en företagsbot på 200 000 kronor. 

Bong Ljungdahls representant dök inte upp på rättegången men företagets ombud meddelande att företaget nekar till brott. Men om en företagsbot skulle utdömas så tycker företaget att det ska vara den minsta möjliga, vilket är 5000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".