Får inte 13 miljoner av kommunen

BÅSTAD. Tingsrätten i Helsingborg ogillar målet där en man i 50-årsåldern stämt Båstads kommun på närmare 13 miljoner kronor.
Båstadsbon anser att kommunen gjorde fel när man inte kontrollerade en uppgift om att han hade rätt till sjukpenning.

I början av 90-talet sökte mannen och hans hustru hjälp av kommunen för att installera vatten och avlopp i sitt hus. Men kommunen sade nej eftersom de båda inte aktivt sökte jobb.

I stället tyckte kommunen att paret skulle sälja sina tillgångar. Mannen som var sjukskriven vid tidpunkten fick senare veta att han hade rätt till sjukpenning. Om kommunen hade kontrollerat den uppgiften skulle det kanske ha hjälpt familjen, enligt mannen.

Därför stämde han kommunen 13 år senare. Han ville ha pengar för bland annat förlorad arbetsinkomst och lidande. Allt som allt 13 miljoner kronor. 

Men Helsingborgs tingsrätt slår fast att det inte finns tillräckliga bevis för att kommunen har handlat fel. Mannen måste betala 250 000 kronor för kommunens rättegångskostnader.

50-åringen är samme man som för två år sedan fick kommunen att stå för ett vägbygge till hans hus. Vägen blev mycket dyrare än tänkt och revisorerna kritiserade uppgörelsen. Speciellt kommunalrådet Lars Elofsson (m) fick allvarlig kritik för sitt agerande.