Dålig beredskap mot kvinnovåld

SKÅNE. Region Skåne har tillsammans med landstinget i Dalarna landets sämsta beredskap för att upptäcka och behandla kvinnor som våldtas och misshandlas.
Det visar en kartläggning som Rikskvinnocentrum i Uppsala har gjort.

Av de tio dokument och aktiviteter som som efterfrågas i kartläggningen saknar Region Skåne alla.

Det är på den regionala nivån som Region Skåne ligger sämst till i Sverige. Rikskvinnocentrum i Uppsala har frågat till exempel om regionen har en övergripande policy för arbetet med våldsutsatta kvinnor och om man samarbetar med andra myndigheter eller frivilligorganisationer i frågan. 

De flesta landsting i Sverige har svarat ja på frågan om till exempel samarbete med andra. Men Region Skåne tillhör alltså inte dem.

På sjukvårds- och primärvårdsnivå i Skåne ser det något bättre ut. Där finns vårdprogram för att upptäcka misshandel och sexuellt våld på ungefär hälften av de skånska akutsjukhus som har svarat.

Rikskvinnocentrum

är en specialistmottagning för kvinnor som utsatts för misshandel eller våldtäkt. Tidigare i år ombildades Rikskvinnocentrum till Nationellt kunskapscentrum för mäns våld mot kvinnor. Det är en del av Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".