Mörk trafikvecka inledde december

SKÅNE. Fyra personer omkom i den skånska trafiken under den första veckan i december. Men enligt Vägverket finns det inget samband mellan olyckorna.

Olyckstatistiken för den skånska trafiken i december är hittills en mycket mörk läsning. Under två dagar omkom fyra personer på de skånska vägarna.

En 19-åring på motorcykel kolliderade i veckan med en personbil i Simrishamn och avled av sina skador. Tidigare i veckan dog en 92-årig kvinna som blev påkörd av en bil i centrala Åstorp. I Lund omkom en person på väg 108 i tisdags och även en cyklist miste livet i samma stad den senaste veckan.

Men enligt Vägverket är det ännu inget som pekar på att 2006 kommer att bli ett dystrare år än vanligt när det gäller antalet döda i trafiken.

Trafiksäkerhetsanalytiken Lars Ekman har tittat närmare på den senaste tidens dödsolyckor och säger att det inte finns några likheter mellan olyckorna. Det är helt enkelt slumpen som avgjort att trafikolyckorna inträffat där de gjort och att de haft dödlig utgång. Hittills i år har drygt 50 personer dött i trafikolyckor på de skånska vägarna. Det kan jämföras med att det under hela förra året dog nästan 60 personer i den skånska trafiken. Samtidigt är det mycket långt kvar till Vägverkets närmaste mål. Under 2007 är målet att högst 29 dödsolyckor ska inträffa i Skåne. Reporter:Anna Lundin Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".