Folkhögskola ska drivas lokalt

HELSINGBORG. LO har beslutat att deras folkhögskola i Örenäs utanför Helsingborg i framtiden ska ägas lokalt i stället för som nu av LO centralt i Stockholm.
Det kan innebära att lokala fackföreningar kommer att stå för verksamheten.

LO kommer fortfarande att äga själva byggnaderna och stå för konferensverksamheten på Örenäs slott. Men själva driften av folkhögskolan ska ske i regional regi.
- Redan idag jobbar vi till största del med regionala och lokala organisationer och bör också styras av de som finns här, säger Monica Sparrman som är ordförande i Örenäs folkhögskoleförening.

Rektor Krister Granlund Ramström ser det här som en anpassning till marknaden.
- Vi har gått från att göra mycket centrala utbildningar för LO till att arbeta mer regionalt. Det innebär samtidigt att vi måste bli bättre på att marknadsföra oss, säger han.

Vilka det blir som kommer att styra folkhögskolan är inte klart men det troliga är att det blir fackliga organisationer eller LO regionalt i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".