Dom redan i morgon

Redan i morgon kan domen falla mot de tre litauiska män i 20-årsåldern som lämnade en 65-årig man från Näsum att dö i bagageutrymmet på sin bil.
I dag startade rättegången i Korsör byrätt i Danmark, eftersom två av männen även står åtalade för mordet på en ung dansk dataprogrammerare. I november förra året överrumplade de den 65-årige mannen på Ynde rastplats vid E22:an i Sölvesborg. Två veckor senare hittades hans bil i ett skogsparti i Pugerup utanför Höör. Mannen låg då död i bagageutrymmet, bakbunden till händer och fötter. Han hade dött av kyla, vätskebrist och utmattning. De tre litauerna har erkänt omständigheterna men förnekar överlagt mord, eftersom de trodde att någon skulle hitta 65-åringen innan det var för sent. Sedan danskt rättsväsende tog över fallet har man mildrat brottsrubriceringen från mord till rån och frihetsberövande. Det kan betyda ett fängelsestraff på max 12 år i stället för livstid som annars är påföljden för mord i Danmark.

Rättegången i dag

Det var tre bleka och kortklippta unga män som ställdes inför domaren i den danska motsvarigheten till den svenska tingsrätten. Åtminstone två av dem riskerar livstids fängelse i Danmark för mordet på den 27-årige dataprogrammeraren, som de delvis erkänt sig skyldiga till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".