Bönder vill säga upp sina kontrakt

SKÅNE. Flera skånska bönder som har avtal med Swedish Meats undersöker nu möjligheterna att ta säga upp sina kontrakt. Anledningen är att de är oroliga för lägre grispriser och missnöjda med affären där finska HK Roukatalo köper Swedish Meats.

Håkan Magnusson som är ordförande i Skånes grisproducenter säger att han förstår bönderna efter som priset på slaktgrisar sänkts. Han tycker att förutsättningarna för kontrakten nu ändrats i och mer att ägandeförhållandena i Swedish Meats ser annorlunda ut.

Många bönder har kontrakt om grisleveranser till Swedish Meats på tre år, men vill ha möjlighet att sälja till andra slakterier i södra Sverige, Danmark eller Tyskland.

Grisproducenten Per Erik Wikberg utanför Svalöv föder upp 13 000 slaktsvin per år. Eftersom han redan i somras var orolig för framtiden i och med Swedish Meats affärer såg han till att skriva in en undantagsklausul i sitt avtal om grisleveranser. Därför har han nu kunnat säga upp sitt kontrakt.

–Jag har inte trott att det här skulle bli bra och jag anser att mina farhågor besannats eftersom varje gång det presenterats något om affären med HK Ruokatalo så har priset på grisar sänkts, säger han.