Regnet ställde till problem i Skåne

SKÅNE. Nattens blåsiga väder ställde till betydligt mindre skador än man hade väntat sig. I själva verket orsakade gårdagens ymniga regnande betydligt fler problem.

1330 av e-ons kunder i Skåne var utan el nu på morgonen - det är drygt 500 fler än i går.

Men i övrigt verkar det som om nattens stormbyar inte fick så stora konsekvenser som många befarat. Vägverket har på söndagsmorgonen bara fått in rapporter om ett nedfallet träd som stört trafiken. De räknar med att det kan komma in rapporter om några fallna träd till allt eftersom folk ger sig ut på vägarna i dag men inget tyder på värre konsekvenser än så.

Samma erfarenheter har Banverket, ett träd orsakade kontaktproblem i natt men det är nu löst och man fortsätter att arbeta med skadorna efter stormen Per och räknar med att hela sträckan Alvesta-Hässleholm ska vara farbar enligt plan klockan 12 i dag.

Då ställde det ymniga regnade igår till med betydligt fler bekymmer. Eller på sina håll snöandet som övergick i regn. I västra Skåne och på sydkusten drabbades man av en rad översvämningar. E6an fick t ex stängas av på en sträcka vid Malmö och även på andra håll i Skåne blev det översvämningar på vägarna t ex vid Gislöv och Simris på Österlen.

Vid Ringsjön hotar vattnet sommarstugor och vattennivån i Helge å vid Kristianstad steg mer än beräknat i går och var uppe i 1’85 meter.

Och i dag forstätter regnandet med risk för fortsatta översvämningar.