Tbc-smittad födde barn på CSK

KRISTIANSTAD. Ett 100-tal personer i Kristianstadtrakten behandlas eller kontrolleras för tbc i förebyggande syfte. Det är följden av att en tbc-smittad kvinna i höstas födde ett barn på förlossningsavdelningen vid Centralsjukhuset i Kristianstad

Sedan kvinnan insjuknat i smittsam lungtuberkulos har sjukhuspersonalen letat upp alla som kvinnan träffat under sina dagar på förlossningsavdelningen, 30 mammor och barn och 50 ur personalen.

Staffan Banke, som är chef för infektionskliniken, säger att små barn är väldigt känsliga för den här typen av smitta. Därför har man valt att ge barnen behandling i förebyggande syfte i sex månader.

De vuxna har undersökts och kontrolleras. Ingen har hittills visat några symptom

Tuberkulos

Tuberkulos är en luftburen smitta, och i regel krävs tät och varaktig inomhuskontakt för att man skall bli smittad. Tuberkulos orsakas främst av en bakterie som, i gynnsamma fall, kan finnas i människokroppen i flera år. Lungtuberkulos är den vanligaste formen. Symptom är långvarig hosta med eller utan upphostningar, feberperioder, avmagring och nattliga svettningar. I Sverige upptäcks cirka 400 fall av tuberkulos varje år.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista