City Airlines har fått ekonomiskt stöd med en miljon kronor i månaden, enligt flygplatsens vd Thomas Bengtsson.

Kommunen snedvred flygkonkurrens

KRISTIANSTAD. Ledningen för Kristianstad Airport har betalat ut ett hemligt, otillåtet stöd till City Airline som flyger mellan Kristianstad och Bromma.

Avtalet, som Kristianstadsbladet publicerar på fredagen, går ut på att det kommunägda flygplatsbolaget stödjer linjen ekonomiskt så att den blir garanterat lönsam. 
– Sen de började flyga i augusti i fjor rör det sig om en miljon kronor i månaden, säger flygplatsbolagets vd Thomas Bengtsson.

Flygplatsbolaget ville ha mer trafik mellan Kristianstad och Stockholm. Då kontaktade styrelsen Skyways, det bolag som redan flög mellan Kristianstad och Stockholm.

När Skyways inte ville öka sin trafik, gick flygplatsstyrelsen i stället till City Airline. Styrelsen erbjöd ett avtal som går ut på att flygplatsbolaget betalar mellanskillnaden om flygbolaget inte drar in fyra miljoner kronor per månad på linjen.

Det här avtalet strider mot EG-fördraget för att det snedvrider konkurrensen. Något som styrelsen kände till, enligt Thomas Bengtsson.

Publicerad 13.18 fredag 2 februari 2007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".