Elever kan få omdömen i ordning

LANDSKRONA. Högstadieeleverna i Landskrona kan få skolk och ordningsomdömen inskrivna i terminsbetygen redan från i höst. På onsdagskvällen ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till förslagen från den styrande treklövern - folkpartiet, moderaterna och miljöpartiet - men åtgärderna kan vara olagliga.

Enligt chefsjurist Ingegärd Hilborn på Skolverket får betygen, som reglerna ser ut idag, bara visa på elevens kunskapsutveckling i olika ämnen och det enligt fastställda betygskriterier.

Men att det här skulle vara juridiskt tveksamt håller inte Lisa Flinth, folkpartistisk ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Landskrona, med om.

- Min uppfattning är att det inte strider mot lagen, möjligen att det ligger i ett juridiskt gränsland, säger hon.

Det pågår diskussioner i regeringen om att ändra lagen och göra ordningsomdömen möjliga eller till och med obligatoriska, men att på det här sättet som i Landskrona föregå lagstiftningen med lokala beslut är något som Ingegärd Hilborn på Skolverket ogillar.

Men folkpartisten Lisa Flinth tycker inte att det går att vänta.

- Barnen som går i skolan idag har rätt till arbetsro, motiverar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".