Vattnet sjunker i Helge å

KRISTIANSTAD. Nu är det slut på högvattnet i Helge å. Vattnet har sjunkit under så kallad gul nivå på en meter och tjugo centimeter över havet. Därmed är risken för översvämningar i Kristianstad över för den gången.

Gul nivå med ett vattenstånd över en och tjugo är den lägsta varningsnivån. Dit nådde vattnet Trettondedag jul den 6 januari.

Sex dagar senare nådde vattnet mer allvarliga röda nivån på en meter och fyrto centimeter över havet. På röd nivå har vattnet varit i över en månad.

Som högst nådde det en o nittiosex över havet natten mellan den 23 och 24 januari. Det är det tredje högsta högvattnet under efterkrigstiden.

Rekordet slogs 2002 med tvåmeter och femton centimeter.

Michael Dahlman på C4 Teknik är den som ansvarar för systemet med övervakning och prognoser - och han säger att trots att högvattnet är slut så är inte faran över riktigt än. Eftersom markerna fortfarande är övermättade så kan en ofattande nederbörd uppåt Helge å ge stigande nivåer igen, men det är inte särskilt troligt.

Nu ska kommunen besiktiga vallarna i stan för att se om de har tagit någon skada och man fortsätter också utbyggnaden av vallar utmed Helge å.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista