Färre områden intressanta för vindkraft

SKÅNE. Nu när de skånska kommunerna sagt sitt är länsstyrelsens förslag på områden som kan bli aktuella för vindkraftverk nedbantat till tio. Det är betydligt färre än i det ursprungliga förslaget från Energimyndigheten. Och förslaget skickas nu tillbaka till Energimyndigheten, som sedan tar beslut om riksintresseområden.

I förslaget finns två områden med där vindkraften redan vållat protester. Lillgrund utanför Malmö - där länsstyrelsen vill att ett större område än det som redan bebyggs med vindkraft ska klassas som riksintresse för vindkraft.  

Dessutom Abbekås utanför Skurup där kommuninvånarna har röstat nej till vindkraft. De två andra områden till havs är Kriegers Flak utanför Trelleborg och Taggen utanför Åhus. 

När ett område bedöms vara av riksintresse för vindkraft betyder det att inget får göras på området som kan förstöra för eventuella byggen av vindkraft. 

I Skånes fall tror Anne-Lie Mårtensson också att det blir flera vindkraftverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista