Vårdsamarbetet mellan regionen och kommunerna måste bli bättre

SKÅNE. Samverkan mellan kommunerna och Region Skåne när det gäller vård och omsorg om äldre fungerar inte tillfredsställande. Det kunde Region Skånes revisorer konstatera idag när de presenterade sin granskning. Även en granskning av samverkan kring psykiskt funktionshindrade patienter har gjorts.

De två granskningarna har tittat på hur kommunerna och Region Skåne samarbetar i olika frågor. När det gäller granskningen av vård och omsorg om de äldre så medverkade 13 skånska kommuner, exempelvis Klippan och Ängelholm.

Det man kom fram till i stora drag var att den samordnade vårdplaneringen har blivit bättre men man är fortfarande inte nöjd med den. Nya sätt att utbyta information måste till för den nuvarande fax- och pappershanteringen fungerar inte. Dessutom upplever sjukvården att de inte får tillräckligt med information från kommunerna och tvärtom.

När det gäller samverkan kring psykiskt funktionshindrade patienter så ser bilden lite ljusare ut. I den granskningen medverkade nio kommuner, till exempel Tomelilla, Ängelholm, Klippan och Åstorp. Samarbetet mellan kommunerna och Regionen fungerar bra eller acceptabelt.

Orsaken till att det fungerar uppges dock inte vara organisationen utan snarare goda relationer mellan personalen på sjukhusen och personalen i kommunerna.

Idag träffas revisorerna från Region Skåne och kommunerna på Skånehuset i Kristianstad för att diskutera hur man ska arbeta vidare efter de granskningar som gjorts men man kommer också att planera för kommande granskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista