Nu finns Lucas i Simrishamn

SIMRISHAMN. Från och med nu kan Simrishamns sjukhus hantera akut hjärtlungräddning dygnet runt. Stiftelsen Österlenvård har köpt hjärtkompressionapprataten Lucas till sjukhuset och bekostar utbildning av fyra instruktörer. Samtidigt har Carema som driver sjukhuset startat utbildning av läkare och sjuksköterskor så att de ska kunna hantera till exempel hjärtstopp dygnet runt.

Frågan har varit på tapeten ända sedan Region Skåne inledde den nya upphandlingen av sjukhuset i Simrishamn. I det avtal som skrevs med entreprenören Carema fanns hjärtlungräddning helt enkelt inte med.

Alla övriga sjukhus, liksom alla ambulanser i länet, har en Lucas som regionen bekostat. Så när någon av Simrishamns två ambulanser har funnits på plats har kompetensen och utrustningen också funnits där.

Det som nu hänt är att Stiftelsen Österlenvård köpt en Lucasmaskin åt sjukhuset i Simrishamn. Samtidigt bekostar man utbildningen av fyra instruktörer.

Carema bidrar från sitt håll genom att internutbilda läkare och sjuksköterskor så att man kan hantera till exempel hjärtstopp dygnet runt, innanför sjukhusets väggar och oavsett var ambulanserna befinner sig.

Detta lite ovanliga samarbete mellan sjukhusentreprenör och stiftelsen är möjligt tack vare de pengar som österlenborna skänkte när den första sjukhuskampen pågick i slutet av 90-talet. Då fanns tankar om att försöka driva sjukhuset på egen hand. Men när det aldrig blev aktuellt så bildade de 300.000 kronor man fick in grundplåten i stiftelsen Österlenvård.

75.000 kronor av dem har nu gått till inköp av en Lucas till Simrishamns sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista