Fängelse för nazistledaren

KRISTIANSTAD. På onsdagen dömdes den skånske ledaren för nationalsocialistisk front Simon Lindberg till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse.

I maj förra året anordnade riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, en schlagerfest i sin lokal i Kristianstad. Under kvällen tog sig Simon Lindberg och hans 28-årige kamrat in i lokalen, de var båda berusade och fem RFSL-medlemmar misshandlades.

Den 28-årige kamraten dömdes idag till sex månaders fängelse för bland annat misshandel och olaga hot och Simon Lindberg till tre månader för medhjälp till brotten och skadegörelse.

Eftersom brotten riktade sig mot personer som befann sig på en RFSL-fest så ansåg åklagaren att det handlar om ett hatbrott. Men de båda männen nekade under rättegången till misshandeln och sa att de bara gått till lokalen för att diskutera politik.

Men Tingsrätten gick på åklagarens linje och valde att fälla både Simon Lindberg och hans kamrat för brotten. Och dessutom ge längre fängelsestraff eftersom det rör sig om ett hatbrott. De hade alltså gått till lokalen med uppsåt att kränka personerna där för deras sexuella läggning.

Simon Lindberg och hans 28 årige kamrat ska nu dessutom betala nästan 75 000 kronor i skadestånd till de fem männen som misshandlats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista