Det var förorenat vatten från arbetstunneln i Severtorp som utlöste giftskandalen. Vattnet förgiftade ett antal kor som gick och betade i närheten.

Start för rättegång om giftskandal

HELSINGBORG. På tisdagen inleddes rättegången som ska avgöra vem som ska betala vad det kostade att städa upp efter giftskandalen 1997 vid tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Tvisten står mellan Svenska staten och kemiföretaget Rhodia.

Svenska staten och det franska kemiföretaget Rhodia är inte överens om vem som ska betala vad det kostade att städa upp efter giftskandalen 1997 vid tunnelbygget genom Hallandsåsen.
På tisdagen började en rättegång i Helsingborgs Tingsrätt som ska avgöra saken.
Rhodia levererade tätningsmedlet Rhoca Gil som läckte ut och förgiftade miljön.
Staten anser att Rhodia vilseledde Banverket som trodde att tätningsmedlet var ofarligt
-Genom att man har lämnat felaktiga och vilseledande utfästelser har man förmått Banverket att använda medlet, säger juristen Stefan Wiese.

Staten kräver nu 46 miljoner kronor i skadestånd från Rhodia. De anser inte att de gjort fel och enligt advokat Claes Broman menar företaget att Banverket var desperata och använde Rhoca Gil på fel sätt.

Rättegången pågår i 14 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".