Skanska bygger vidare under åsen

BÅSTAD. Det Skanskaledda konsortiet Skanska/Vinci har fått i uppdrag av Banverket att bygga färdigt tunneln genom Hallandsås.
Kontraktet är värt 3,7 miljarder kronor. Skanskas andel av konsortiet är 60 procent och Vincis 40 procent.
Byggstart beräknas ske tidigast våren 2003.
Vinci är ett franskt byggföretag som Skanska arbetat tillsammans med tidigare. MISSLYCKADES Skanska tog över tunnelarbetet efter Kraftbyggarna som misslyckats. Och misslyckades gjorde även Skanska. - Tunnelfiaskot som kulminerade med giftskandalen på Hallandsåsen 1997 blev till ett livsavgörande ögonblick för företaget, förklarar chefen för Skanska Sverige, Mats Williamson. - HAR LÄRT OSS MYCKET Williamson säger sig förstå att många nu undrar varför Skanska har fått förtroendet igen. - Det som hände fick oss att ändra vårt sätt att arbeta. Om det är någon som lärt sig vad ett misslyckade innebär är det vi och vi har lärt oss mycket, säger han. Och vi har skaffat oss en bra samarbetspartner. KUNNIGA FRANSMÄN Franska Vinci uppges ha byggt 67 mil tunnlar världen över under de senaste tio åren. Och det är fransmännen som ska stå för kunnandet när det gäller den tunnelborrmaskin som ska ta sig igenom åsen. En sådan maskin har aldrig tidigare använts i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".