Ingen spårtrafik i Åhus

KRISTIANSTAD. Det blir ingen spårtrafik mellan Kristianstad och Åhus inom en överskådlig framtid. Skånetrafiken har tillsammans med Banverket utrett vilka stråk som lämpar sig för lätt spårtrafik och de ligger alla kring Malmö, Lund och Helsingborg.

Att köra någon form av lätt spårtrafik mellan Kristianstad och Åhus i framtiden är en dålig idé. Det har flera utredningar nu kommit fram till. Anledningen är att restiden för de flesta skulle bli minst lika lång som den är med buss. För en spårvägtransport kan inte gå lika ofta som bussarna går, och den kan inte heller stanna på lika många ställen som bussen gör idag. I den inledande förstudien har utredarna tittat på kriterier som till exempel resandeunderlag, ekonomi, stadsutveckling och regional utveckling. Sedan har stråken delats in i tre prioriteringsklasser där Åhus - Kristianstad kommer längst ned. Istället är det lokala linjer inne i Malmö, Lund och Helsingborg tillsammans med sträckan mellan Lund-Dalby och mellan Helsingborg och Höganäs som klassas som prioriterade projekt som bör utredas vidare. Utredningarna konstaterar också att det finns ett underlag för en lätt spårtrafik i Skåne som skulle kunna kompletera och vara ett mellanting mellan tågen och bussarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".