Svårt att hitta brandmän på deltid

VINSLÖV. Bristen på deltidsbrandmän blir större för varje år som går. Var tredje kommun i Skåne har nu svårt att rekrytera deltidbrandmän, och det är framför allt på de mindre orterna i kommunerna som problemen finns. Vinslöv är ett exempel.

- Många har slutat som deltidsbrandmän de senaste åren, säger Krister Svensson som själv är deltidsbrandman i Vinslöv. Nu är problemet riktigt stort.

I Vinslöv arbetar 14 deltidbrandmän. De skulle ha varit 20. Vid en olycka eller en brand förstärker redan idag räddningstjänsten i Hässleholm truppen för att man ska klara av situationen.

Bristen på deltidbrandmän kan få förödande konsekvenser när det gäller säkerheten i samhället, enligt Räddningsverket.

Fortsätter svårtigheterna med att rekrytera brandmän till de mindre orterna så som det gör idag, kan flera brandstationer tvingas att läggas ner framöver.

Men Anders Nählstedt som är förvalningschef för räddningstjänsten i Hässleholms kommun hoppas att trupperna på de mindre orterna med förstärkning, förbättrad teknik och mer utbildning ska kunna leva kvar ett tag till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista