Kartelldom kan öppna för nya processer

STOCKHOLM. Under tisdagen kommer domen mot de elva byggföretag som misstänks ha bedrivit kartellverksamhet i samband med flera kommuners upphandlingar kring asfaltarbeten. Stockholms tingsrätt har hand om målet och byggbolagen riskerar nu att tvingas betala stora bötesbelopp.

Redan i januari 2003 lämnade Konkurrensverket in en stämningsansökan mot bolagen, efter att fått tips om att de bedrev kartellverksamhet. I höstas inleddes rättegången och nu, mer än ett halvår senare, kommer domen.

Allting började redan för sex år då företagen förhandlade med olika kommuner om asfaltarbeten som behövde göras. Byggföretagen ska då ha gjort upp om priserna och delat upp marknaden mellan sig.

Enligt Konkurrensverket har 20 svenska kommuner drabbats av den här kartellaffären och bland dem finns flera skånska som exempelvis Kristianstad, Hässleholm, Bromölla och Klippan.

Både Skanska och NCC ska ha varit inblandade, men även skånska byggbolag som PEAB och PNB Asfalt finns bland dom elva misstänkta bolagen. Konkurrensverket vill nu att byggföretagen ska betala böter på sammanlagt 1,2 miljarder kronor för den misstänkta kartellverksamheten.

Efter att den här domen kommer är det kommunernas tur att processa mot företagen för att få skadestånd. Bara Kristianstads kommun räknar med att de har lurats på sex miljoner kronor så den här historien ser ut att kunna bli ännu längre och dyrare än vad den redan är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".