Regn minskar angrepp på skog

SKÅNE. För skogsägare i de områden som drabbades av stormen Per i januari är det regninga vädret till glädje. För varje regnig dag mildras risken för ett omfattande utbrott av den skadliga granbarkborren.

- Skogsbruket har mer tid på sig att ta rätt på stockarna med granbarkborrar i. Så för skogen och skogsbruket är det enbart positivt, säger Gunnar Isacsson som är insektsexpert på Skogsstyrelsen.

När det regnar och är kyligt så håller sig den för skogsägarna så fruktade granbarkborren kvar under trädens bark, och ger sig inte ut och svärmar och förökar sig som den skulle göra om det var solgassiga dagar.

Så varje dag utan sol är en vinst för skogsägarna, som vinner tid att transportera bort de upp till fem miljoner kubikmeter stormfällda träd som ännu ligger kvar i de sydsvenska skogarna.

- Om vi skulle klara oss från större stormfällningar de närmaste åren, och att kommande somrar blir lite mer normala med skapligt med regn, så kanske vi kan vara nere normala barkborrenivåer inom ett par tre år igen, säger Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".