Lagbrott när chef för renhållning tillsattes

KRISTIANSTAD. Tillsättningen av förre kristdemokratiske politikern Michael Anefur som vd för Renhållningen i Kristianstad får skarp kritik av de externa revisorer som anlitats för att granska den. Bland annat har kallelsen till styrelsemötet där han tillsattes inte skickats ut på ett korrekt sätt, vilket är ett brott mot Aktiebolagslagen.

Michael Anefur var ordförande i styrelsen för renhållningen när en ny vd skulle tillsättas i våras. Det visade sig svårt att hitta lämpliga kandidater, och när han tillfrågades sa han att han var intresserad. Han avsa sig sina politiska uppdrag, och anställdes som vd.

En hel del kritik har riktats mot tillsättningen, och för att reda ut om den gått till på rätt sätt - inte om rätt person valts - bad kommunens revisorer en oberoende firma att titta på det.

De är alltså kritiska mot att kallelse inte skickades ut inför styrelsemötet där Anefur tillsattes, men också mot att tillsättningen inte skett i samråd med kommunstyrelsen.

Men allvarligast är kritiken om att den nye vd:n inte skickat ut kallelse inför styrelsemötet där beslutet om vd-tillsättningen fattades. Att inte göra det är ett brott mot Aktiebolagslagen, och kan ge fängelse i max ett år.

- Men jag har svårt att se att det ens skulle leda till åtal i detta fall, säger Göran Wagermark som är ordförande för kommunrevisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".