Giftig ål får inte säljas

HELSINGBORG. Ål som fångas utanför Kopparverks-hamnen och Västra hamnen i Helsingborg får inte säljas till konsumenter. Den innehåller nämligen för mycket gift, det visar dom senaste analysresultaten från prover på ålen.

- Halterna överskrider EU:s gränsvärden för försäljning och export, berättar Peter Göransson som är miljösekreterare i Helsingborg.

Ålen är en mycket fet fisk som har lätt att ta upp farliga gifter och dessutom tycks ålen gärna vistas i samma områden under många år och eftersom det släppts ut gift i de här områden utanför Helsingborg så blir halterna av dioxin så höga att den nu inte anses vara bra som mänskoföda. Men med andra fiskar som fångats i samma område är det bättre.

- Vi har även analyserat sill. Hos den ligger halterna långt under gränsvärdet och den kan rekommenderas att konsumeras, säger miljösekreteraren Peter Göransson.

Ålen anses även utrotningshotad och därför får man inte fiska hur mycket ål som helst. Just är det ålfiskeförbud, men några yrkesfiskare har dispens från förbudet och de nya analysresultaten berör de som fiskar ål utför Västra hamnen och Kopparverkshamnen i Helsingborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".