Marina miljöer i Skåne skyddas

SKÅNE. Skåne ligger långt fram i arbetet med att skydda marina miljöer. Idag finns fyra naturreservat i marin miljö och nu planeras ytterligare fem.

I Skåne finns idag 179 naturreservat, alltså avgränsade bitar natur som på olika sätt skyddas för sin unika miljö. Fyra av dem finns alltså till havs. Det är Falsterbonäset, Knähaken, Västra Kullaberg och Hallands Väderö.

Just nu förbreds ytterligare fem områden på den skånska västkusten.

Regeringens mål att 2010 ha 14 naturreservat i marin miljö nationellt kommer alltså till stor del att uppfyllas bara i Skåne.

Det kan i framtiden innebära restriktioner för bland annat fiskare och industrier längs Bjärekusten, i Skälderviken, Lundåkrabukten, Lommabukten och Foteviksområdet.

För att öka kunskapen om den skånska havsmiljön ska länsstyrelsen nu med pengar från Naturvårdsverket och Natura 2000 inventera de mest unika miljöerna. Det övergripande målet är att år 2020 ha ett hav i balans och en levande kust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".