Kycklingar sjuka i förkylningsvirus

BLEKINGE. Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar alla uppfödare av kycklingar i landet att slå larm vid minsta tecken på kycklingar insjuknat i en för Sverige helt ny variant av virus. Detta sedan den nya och extremt smittsamma varianten av förkylningsvirus konstaterats i tre kycklingbesättningar i Blekinge.

Det rör sig om en ny variant av ett hönsfåglarnas förkylningsvirus som kallas IBV - en av världens mest förlustbringande sjukdomar i äggproduktionen.

I dag vaccineras därför avels- och värphöns i Sverige - men inte slaktkycklingarna som hittills inte drabbats. Den nya virusvarianten har i ett slag ändrat bilden - för den drabbar slaktkycklingar - som då växer långsamt, med stora förluster för uppfödare och fågelindustrin som följd

Nu informeras fågelslakteriernas besiktningsveterinärer om läget samtidigt som uppfödarna uppmanas att begära provtagning vid tecken på sjukdom.

Viruset är inte farligt för människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".