Råd i regnet

SKÅNE. Räddningstjänsten ber allmänheten förebygga eventuella översvämningsskador.

Det kommer att regna kraftigt i Skåne från den sena söndagseftermiddagen och fram mot midnatt. Det kan bli problem med översvämningar och på SOS i Malmö, polisens ledningscentral och på Vägverket räknar man med att kalla in extra personal. Och på räddningstjänsterna går man ut med råd om man kan förebygga skador av regnet.

- Ta bort värdefulla och känsliga saker från källare, lägg något tättslutande och tungt över brunnarna i källaren och skulle det komma in vatten i källaren ändå så är det viktigt att bryta strömmen så att vattnet inte blir strömförande säger Jonas Nylén brandingenjör på räddningstjänsten i Helsingborg.

Utomhus kan man rensa hängrännor och se till så att brunnarna inne på tomten men även kommunal brunnar på gatan är fria från löv och skräp så att vattnet kan rinna undan.

Mycket regn innebär också en fara om man är ute på vägarna.

- Sänk hastigheten eftersom det är stor risk för vattenplaning och var vaksam på stora översvämningar för om man kommer in en sådan så kan man dels skada sig själv men också bilen kan få svåra skador, säger Jonas Nylén är brandingenjör på räddningstjänsten i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".