Regler för politiker ska motverka jäv

SIMRISHAMN. Simrishamns politiker har antagit regler för hur man skall bete sig som förtroendevald. De får till exempel inte agera så att det kan misstänkas att de gynnar sig själv. Enligt kommunalrådet Christer Akej ska reglerna uppfattas som ett etiskt rättesnöre.

- Det är en uppmaning till varje fullmäktigeledamot att uppträda med en hög etik och inte delta i beslut som man kan ha egen vinning av, säger han.

Bland de etiska regler som i juni instiftades i Simrishamns kommun finns en bestämmelse om att förtroendevalda skall undvika jävssituationer.

En av centerns ledamöter i kommunstyrelsen i Simrishamn äger flera bolag som har kommunen som storkund. Bland annat utför hans bolag fastighetsunderhåll och entreprenader åt kultur- och fritidsnämnden. Och det finns en risk för sammanblandning, medger Christer Akej men säger att det är upp till varje ledamot och varje parti att följa reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista