Dåligt vatten på skånska badplatser

SKÅNE. Vattenkvalitén på de skånska badplatserna är i sommar rekorddålig. Bara under de senaste fyra veckorna har 18 av de prover som tagits visat på otjänligt badvatten, nästan lika många som under hela 2004. Det är regnet som är boven, säger Görel Allestam ansvarig vattenundersökare på Smittskyddsinstitutet.

- Det blir en ökad markavrinning som tar med sig bakterier från jorden, säger hon. Dessutom klarar inte reningsverken av att ta emot allt vatten som kommer in och ska renas. 

Under hela 2004 visade 21 prover i Skåne på otjänligt vatten, bara de senaste fyra veckorna har 18 prover varit otjänliga. Sen den 20 Juni har 299 prov tagits i de skånska kommunerna. Av dom visar hälften, alltså 150 att vattnet är tjänligt men med anmärkning.

En av de drabbade kommunerna är Hörby och deras två badplatser vid Ringsjön. På Ringsjöstrandbadet som ligger vid Hörby Å har man länge haft problem med vattenkvalitén, men också Fulltoftabadet, som brukar ha bra vattenkvalité har i år fått stänga.

Prover som tagits i Båstad visar på tjänligt vatten vid badplatserna Skansen, Segeltorp och Stora Hult, och tjänligt med anmärkning vid Torekovs hamn, Torekovs strandbad och Malens havsbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista